09-05-2013

Værdier

Jeg har det godt i hele min person, når de smukke værdier skinner omkring mig.

Derfor går jeg med krum ryg ind i en mission, når jeg ser ungerne i børnehaven have en adfærd, der giver kammeraterne ondt i maven.
Inde i min hjerne opstår spørgsmålet: "Hvem dælen har lært dem det?!" - men i stedet for at bruge tid på at opklare det, gør jeg det til et fokuspunkt at lave det om!
Min krop forvandler sig til et kompas, hvis eneste formål er at vise en anden kurs.
..
Jeg holder meget af at danne mig mine egne meninger, hvor mine følelser og min begavelse er nået frem til et resultat, der passer godt til mig .. så det vil jeg gerne give ungerne plads til også. Jeg kunne jo vælge at diktere en adfærd, men det er vigtigt, at ungerne forstår med hele deres person, hvorfor de gør, som de gør og hvorfor det føles rigtigt eller forkert.
Derfor VISER JEG med mine egne handlinger .. BENÆVNER JEG med ord mine egne handlinger .. FORTÆLLER JEG, hvad jeg føler, når jeg gør, som jeg siger.
Hvis ungerne kan tilslutte sig det, som jeg viser og kan identificere sig med det, som de kan se og forstår de ord, som jeg siger, har de mulighed for at prøve opskriften af og finde ud af, om de vil gå den vej .. om det er en værdi, de vil investere mere i.
..
Jeg ser på mig selv udefra og tænker: "Wouw! Jeg er vel nok from med from på!"
Det kan jeg godt klare - det er en metode til at synliggøre værdier for min målgruppe - Jeg er rollemodel dagen lang - jeg er en mega troværdig voksen, som ungerne er trygge ved og kommer til, når børnehavelivet bliver for svært OG jeg holder mig selv opdateret med mine egne værdier.
..
Jeg tager ungernes klager alvorligt, for det som de klager over, har vækket ubalancen inde i deres indre vægtskål og jeg vil gerne hjælpe med at vise hvilke muligheder der er, for at finde balancen igen .. fordele værdierne i skålene. Det skal kunne batale sig at henvende sig til en voksen .. så viser jeg også, hvordan man kan vælge at være, når man bliver voksen.
De er ved at tage ejerskab for deres værdier og jeg tager gerne ejerskab for den opgave det er, at holde deres fokus på deres hårdt tilkæmpede skattekiste, der har kostet blod, sved og tårer .. og glæde at tilegne sig.
..
Jeg vælger at være den fromme med de pureste skatte frem for respektløst at trække ungerne gennem en mødding af fordærv (som er alt for hårdt at arbejde sig ud af som voksen .. jeg har selv prøvet det).
 
 Hjerte